Annonce

Annonce

Hestebønner i en skål

Hestebønner er blandt de mest benyttede proteinkilder, der bruges i plantebaserede produkter, og som samtidig kan dyrkes i det danske klima. Foto: Fødevarestyrelsen

På en mark i Taastrup sår forskere frøene til et plantebaseret eventyr

Forskere sætter nu jagten ind på de råvarer, der skal forbedre smagen og sundhedsprofilen i de plantebaserede køderstatninger, så flere forbrugere vil lægge dem i indkøbskurven.

Det er med Københavns Universitets egne ord det hidtil mest ambitiøse forskningsprojekt på området, som man i denne uge sætter i gang. Et projekt, der skal bidrage til at gøre Danmark verdensførende i produktionen af plantebaseret mad.

På en mark i Taastrup begynder forskere fra universitet nemlig et arbejde med at finde de bedste råvarer til fremtidens plantemad til gavn for folkesundheden, miljøet og klimaet.

En af barriererne for at få flere til at udskifte hakkebøffen med en plantebaseret erstatning er, at de ikke mener, at de vegetabilske produkter smager godt nok. Det skyldes bl.a., at de råvarer, der i dag bruges i plantebaserede produkter, oprindeligt er dyrket som foder til husdyrene, og derfor er der behov for en ny tilgang.

Projektet AQRIFood

Følgende virksomheder og aktører er en del af projektet: Københavns Universitet, Carlsberg A/S, DLG, Novozymes, Chr Hansen, Arla Foods, DAKOFO, Danish Crown, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, SEGES Innovation, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Sejet Planteforædling, Aarhus Protein A/S, Sicca Dania, DRYK, Crispy Food og Organic Plant Protein.

Projektet er en del af Innovationsfondens Innomission-program 2022.

"For at lykkes med at få flere til at spise plantebaseret, har vi brug for at gå tilbage til start og udvikle planter, der egner sig til menneskekonsum og som både smager godt, har en høj ernæringsmæssig kvalitet og egner til det danske klima," siger lektor Christian Bugge Henriksen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, som leder projektet, i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at fordi de nuværende sorter er optimerede til dyrefoder, har de ofte en bismag, som forbrugerne ikke kan lide.

"I dag prøver fødevareindustrien at maskere den smag i med kraftig forarbejdning og tilsætningsstoffer. Men det vil vi gerne væk fra, fordi fødevarer er sundest og mest klimavenlige, når de er mere skånsomt forarbejdede," uddyber Christian Bugge Henriksen.

I første omgang vil forskerne undersøge de tre største afgrøder, der i dag anvendes til plantebaseret mad og kan dyrkes i Danmark; ærter, havre og hestebønner. Her skal de teste 10 sorter af de tre afgrøder og udvælge de bedste.

"Vi tester sorterne på alle leder og kanter for at undersøge bl.a. smag og næring og egnethed til det danske klima, så vi i sidste ende finder dem, der er bedst som menneskemad," siger Christian Bugge Henriksen.

Går alt, som det skal, kan landmændene allerede fra næste år begyndte at dyrke de sorter, som forskerne har udvalgt, og Christian Bugge Henriksen mener, at det er meget realistisk, at Danmark kan blive førende i verden på området, hvis der investeres løbende i hele værdikæden fra afgrøder over produktion til forarbejdning.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel